De kabouterroute in Haaksbergen heeft een mix van verhaaltjes uit de geschiedenis en verhalen uit het nu. Er zit een kleurplaat achterin die in de eerste maanden na de opening ook te verkrijgen is bij de VVV.
Deze kabouterroute kwam tot stand in opdracht van Stichting Open Monumentendag Doetinchem, Wehl en Gaanderen. Na de succesvolle samenwerking voor de route in Wehl, werd deze doorgezet in Gaanderen. Met input van de Oudheidkundige vereniging Gander en hulp vanuit de dorpsraad in Gaanderen, konden de kabouters de vaak onzichtbare monumenten in Gaanderen weer zichtbaar maken met hun verhalen.
De verbinding kon worden gelegd met de scholen. Alle kinderen van groep 1 tot en met 4 kregen het boekje cadeau. Ook de kinderen van 2,5-4 jaar kregen het boekje, via de kinderopvang en peuterspeelzaal.
Deze kabouterroute kwam tot stand in opdracht van Speeltuin de Berg, Natuurpark Kronenkamp en VVV Neede.
Drie mooie vrijwilligersorganisaties die hun samenwerking graag wilden verdiepen en samen mooie plekjes en initiatieven in beeld willen brengen in de kinderwandelroute.
3 illustratoren maakten elk 5 illustraties die elkaar afwisselen in het boekje. De jamkonining van neede opende de route feestelijk in Speeltuin de Berg, onder toeziend oog van een groot aantal kinderen en volwassenen!
Deze kabouterroute kwam tot stand op initiatief van de zorgcorporatie in Marienvelde. Zij dachten dat een project als dit verschillende inwoners met al hun talenten bij elkaar zou brengen. Dat is ook helemaal uitgekomen!
Met het project werd in 2020 al gestart. Ruim 2,5 jaar werd op woensdagavond door een groeiende groep vrijwilligers aan de aankleding van de route gewerkt. Steeds meer inwoners werden betrokken. Het boekje vertelt over alle vrijwilligersinitiatieven in het dorp. Niemand wordt vergeten!
‘De route is van, over en voor alle (oud)inwoners van Mariënvelde. We beschrijven allerlei groepen inwoners in de gedichtjes. Herken je jezelf in één van de gedichtjes? Dat is de bedoeling. Dankjewel!’
Terborgs Belang bracht een aantal inwoners bij elkaar om input te verzamelen over bijzondere mensen van Terborg.
De historie waar de stad trots op is komt terug in de inleiding van het boekje. De verhalen van nu worden door de verschillende kabouters verteld. Ken jij het verhaal over de varens van Terborg bijvoorbeeld al?
‘Deze kabouterroute is opgedragen aan iedereen die in het verleden heeft bijgedragen of nu bijdraagt aan de leefbaarheid van Terborg.’
Deze kabouterroute kwam tot stand in opdracht van Stichting Open Monumentendag Doetinchem, Wehl en Gaanderen. Kabouters blijken goede verhalenvertellers, ook over monumenten. Door de kabouterroute heeft de oudheidkundige vereniging een heel andere doelgroep aangesproken, die van gezinnen met kinderen. Een mooie aanvulling op de oudere doelgroep die interesse heeft in monumenten!
Alle kinderen van groep 1 tot en met 4 op de school in Wehl kregen het boekje cadeau.
Heel toevallig: de leerkracht van groep 3 is de schrijfster van kaboutergedichten bij de route in Mariënvelde!
Deze kabouterroute werd in het kader van het 10 jarig bestaan van de Stichting Jongerenwerk Beltrum, aan alle inwoners van het dorp aangeboden. Een bedankje aan eenieder voor de bijdrage aan de leefbaarheid van voor-Beltrum en Beltrum.
‘We zijn trots op alles wat we samen organiseren, realiseren, in stand houden en uitbouwern in Beltrum en Voor-Beltrum!’
Na de opening in 2021worden elk jaar extra activiteiten georganiseerd route de route. Paaseitjes zoeken rond pasen, een route met lichtjes rond Halloween en in 2023 werd een nieuwe ere kabouter onthuld in beweegpark de Stroet.
Kinderdagverblijf ‘de Kabouter’ uit Aalten nam het initiatief voor het opzetten en uitwerken van een kabouterroute in Aalten. Met Figulus Welzijn als samenwerkingspartner. Kinderboerderij de Ahof werd als start en finishlocatie van de route gekozen. Cliënten van Estinea nemen het onderhoud van de route op zich.De toen 17 jarige Ferre Obbink zorgde voor de illustraties.
Deze kabouterroute kwam tot stand op initiatief van inwoners en Lievelds Belang.
De kabouters hebben ook in Lievelde geholpen om mooie locaties, mooie mensen en organisaties in het zonnetje te zetten. Wist jij dat er prijswinnende architecten en kunstenaars in Lievelde wonen of geboren zijn? En ken jij de vrijwilligers die de muziekvereniging, de carnaval en de sportvereniging mogelijk maken? Ook heeft Lievelde twee musea die de kabouters natuurlijk graag bezoeken. Over een klein dorp valt veel te ontdekken. Daar helpen de kabouters je bij!
In dit boekje kwamen twee kabouterroutes bij elkaar. Een route in de binnenstad van Doetinchem en een route rond kasteel Slangenburg, net buiten Doetinchem. Zo werd het een dubbeldik boekje, vol historie, maar ook verhalen van nu.
‘De kabouterroute Doetinchem laat je door de ogen van de kabouters kijken naar alles wat onze stad te bieden heeft. Ook is de kabouterroute een manier om onze dankbaarheid en bewondering uit te spreken voor (oud)inwoners van Doetinchem die met hun verhaal, daden en talenten Doetinchem maken tot de stad die ze was, is en zal worden!’
In dit boekje kwamen twee kabouterroutes bij elkaar. Een route in de binnenstad van Doetinchem en een route rond kasteel Slangenburg, net buiten Doetinchem. Zo werd het een dubbeldik boekje, vol historie, maar ook verhalen van nu.
Deze kabouterroute kwam tot stand in opdracht van de historische vereniging. De kabouters vertellen verhalen over de rijke geschiedenis van Borculo. Over het kasteel dat er stond, de stormramp in 1925, de synagoge en nog veel meer mooie verhalen. De deurtjes in Borculo zijn handgemaakt en van keramiek. Er kwam weer veel creativiteit bij elkaar in dit project!
De derde kabouterroute kwam tot stand in Bredevoort, omdat inwoonster Manon Veenink Joske benaderde. Kabouters zijn haar favoriete onderwerp om te tekenen. Zulke goede verhalenvertellers! Zou het mogelijk zijn om samen in Bredevoort ook een route te ontwikkelen?
Dat was het! Zoals voor in het boekje werd vermeld: De kabouterroute is opgezet als eerbetoon aan Bredevoort. Een stadje vol mooie mensen, vol historie, vol prachtige verhalen uit heden en verleden, vol verbindingen, vrijwilligersinitiatieven en prachtige locaties. Oefen jezelf in het zien van het kleine en het grote geluk om je heen.
Deze kabouterroute kwam tot stand op initiatief van inwoners uit Zieuwent. Zij vonden dat de kabouters ook in hun dorp mooie locaties, vrijwilligersinitiatieven en bijzondere verhalen in het zonnetje mochten zetten.
Heel het dorp kreeg het boekje cadeau bij de opening van de Wadi. Kinderen uit Zieuwent hielpen mee met het verven en versieren van de eerste set kabouterdeuren.
Sinds 2021 heeft een nieuwe groep inwoners uit Zieuwent het onderhoud en de promotie van de route overgenomen van de initiatiefnemers. Heel fijn!
Deze kabouterroute kwam tot stand in opdracht van 100% Winterswijk. De samenwerking met de zorgboerderij die de kabouterdeurtjes maakt was een hele leuke! Winterswijk wordt gezien als groenste gemeente, dus natuurlijk dragen de kabouters daar vol trots een groene muts!
Alleen kabouter Piet niet. In het doen voor onderzoek voor de route ontdekte Joske dat Piet Mondriaan een hekel had aan groen!!
De tweede kabouterroute kwam tot stand bij de ‘buren’ in Lichtenvoorde. Ook daar waren ontzettend veel inspirerende mensen te vinden die door anderen genomineerd werden om tot kabouter vereeuwigd te worden.
De route is niet actief. Door grote veranderingen in het centrum van het dorp klopt de route niet meer. Er wordt nagedacht over een herdruk. Het Boekje is nog te koop voor 1,50 bij de VVV Lichtenvoorde voor de verhaaltjes en illustraties.
Dit is de eerste kabouterroute die gemaakt is door Joske. Als een burgerinitiatief om haar eigen woonplaats Groenlo een beetje mooier, leuker en fantasievoller te maken. Het idee kwam van de wandelingen met haar opa Piet, die haar als peuter en kleuter wees op de holletjes tussen de wortels van de bomen langs de gracht in Groenlo. ‘Daar wonen de kabouters!’. De kabouters zijn gebaseerd op inwoners van Groenlo die in haar ogen bijzonder of inspirerend zijn.
De route in Groenlo werd vertaald in het Duits door Karin Melcher. Zij uitte haar wens om eens een kinderboek in het Duits te vertalen op LinkedIn en werd in contact gebracht met Joske. Met steun vanuit de Euregio, Gemeente Oost-Gelre en de campings de Twee Bruggen en Marveld Recreatie, kon dit boekje voor de Duitse toeristen gedrukt worden. De titel in het Duits is "Zwerge & Glühwürmchen". De Duitse route is geopend op 8 augustus 2017.